Hakkımızda

Teknoloji

Teknoloji

Kahve bitkisinin, 15. yüzyılın başlarında Arap tüccarlar tarafından anavatanı Etiyopya'dan Yemen'deki liman kenti Al-Moha'ya (Mocha) taşındığına inanılıyor. Kahvenin canlandırıcı etkisi ve ticari değeri hakkındaki haberler hızla yayıldı ve canlı çekirdeklerin ve bitkinin ihracatı 200 yılı aşkın bir süre ölüm cezasıyla kesinlikle yasaklandı. Bu süre zarfında Avrupa'ya ve ötesine yapılan kahve ihracatının tamamı Yemen, Mısır ve Osmanlı başkenti İstanbul üzerinden yapılıyordu.

16. yüzyılda İstanbul yoğun bir kahve ticareti merkezi ve aynı zamanda dünyanın en büyük kahve pazarı haline geldi. 1553 yılında ilk kahvehanenin açılmasını, şehrin her köşesinde kelimenin tam anlamıyla onlarca, daha sonra yüzlerce yeni kahvehanenin açılması izledi. Avrupa'daki ilk kahvehaneler 17. yüzyılın ortalarında Venedik (1640), Marsilya (1642) ve Londra'da (1652) açılmaya başlamış olsa da, Viyana (1665) ve Paris (1669) saraylarındaki Osmanlı diplomatik misyonları da bu yardımlara yardımcı oldu. 18. yüzyılın başlarında Avrupalı ​​sömürgeci güçler, önce Hollandalılar, daha sonra Fransız, İngiliz, İspanyol ve Portekizliler, kendi kolonilerinde kahve yetiştirmeyi başardılar. Güneydoğu Asya ve Amerika. Endonezya, Surinam, Java, Martinik, Jamaika ve - 1727'den itibaren Brezilya - kahve üreticisi haline geldiler ve çok geçmeden Arap kahvesini geride bıraktılar ve onlara rakip oldular. Karayipler'deki Fransız bölgesi Santo Domingo (şimdiki Dominik Cumhuriyeti), 1788 yılına gelindiğinde dünya kahvesinin yarısını sağlıyordu.

Kahve günümüzde çoğunlukla Orta ve Latin Amerika, Afrika, Güneydoğu Asya ve Hindistan'ın ekvator bölgelerinde yetiştirilmektedir. Brezilya, tüm dünya kahve üretiminin yaklaşık %50'sini oluşturarak açık ara en büyük kahve üreticisidir ve onu Vietnam ve Kolombiya izlemektedir ve Vietnam, Robusta çekirdeği üretiminde dünya lideridir. Günümüzde kahve üreten diğer önde gelen ülkeler Etiyopya, Honduras, Peru, Guatemala, Meksika, Nikaragua, El Salvador ve Kosta Rika'dır. Çoğunluğu sanayileşmiş dünyada olmak üzere her gün 2,5 milyar fincan kahve tüketildiği tahmin edilmektedir.